ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η βιωσιμότητα του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου



Η βιωσιμότητα των χιονοδρομικών συναρτάται από χρηματοδοτούμενες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κ. Τσαλίκη, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «Κενταύρων Όρος», που διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο λέει: «Θα ήταν πολύ καλή ιδέα και ευκαιρία, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να πάρουμε την ανάλογη αδειοδ

ότηση στην περιοχή natura, όπου βρίσκεται το δικό μας Χιονοδρομικό Κέντρο. Μακάρι να μπορέσουν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες. Αυτά τα θέματα όμως πρέπει να συζητηθούν».


Είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στο Χιονοδρομικό Κέντρο; «Αναγκαιότατος. Πρώτον, θα πρέπει να δοθούν άδειες, ώστε να τοποθετούνται οι αναβατήρες την κατάλληλη στιγμή. Δεύτερον, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί οικονομικά. Να χαραχτεί μια κεντρική γραμμή επιδότησης, διότι το συγκεκριμένο Χιονοδρομικό δεν έχει επιδοτηθεί σχεδόν ποτέ. Το σχέδιο είναι έτοιμο για τη βιωσιμότητά του. Θα μας συνέφερε μια προκήρυξη για ιδιώτες επενδυτές ή εάν εντασσόμασταν στο ΕΣΠΑ ως χειμερινός τουρισμός με προοπτική την εξέλιξη των υποδομών μας».


Ασφαλώς και η βιωσιμότητα του Χιονοδρομικού Κέντρου κρίνεται από τους χιονοδρόμους. Η χιονοδρομία είναι ένα πεδίο ανοιχτό, που σχετίζεται και με τον αθλητισμό, καθώς και με συνέργιες, που μπορούν να αναπτυχθούν στις περιοχές γύρω από το Χιονοδρομικό Κέντρο.


Κρίνεται όμως και από τη δυνατότητα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα χιονοδρομικά κέντρα; «Τη στιγμή που τα χιονοδρομικά κέντρα είναι εταιρείες με δημόσιο χαρακτήρα, το μετοχικό κεφάλαιο είναι κρατικό και ουσιαστικά εξαρτώνται από τους δήμους και τις νομαρχίες, δεν μπορούν να επιδοτηθούν. Τα Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου δεν είναι ούτε ιδιωτικό, ούτε δημόσιο, ενώ αυτό στηρίζει όλη την τοπ

ική κοινωνία και τον τουρισμό της περιοχής», επισημαίνει η κ. Τσαλίκη.


Το χιόνι λείπει φέτος

Άλλες χρονιές το χιόνι έφτανε τα δύο μέτρα στο βουνό των Κενταύρων, φέτος ίσα που «βάφτηκαν» άσπρες οι κορυφές. Το Χιονοδρομικό, το προσωπικό και οι χιονόδρομοι έχουν «παγώσει».


Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Χιονοδρομικού Κέντρου σήμερα; Η κ. Τσαλίκη λέει: «Οι «Αγριόλευκες» σήμερα έχουν υποχρεώσεις, για να αντιμετωπίσουν το κόστος λειτουργίας τους. Χάσαμε σημαντικά έσοδα, καθώς το 40% του τζίρου γίνεται τις γιορτές, που δεν είχαμε χιόνι. Κάνουμε αιματηρή οικονομία, προσέχοντας την ασφάλεια.


Μια καλή χιονοδρομική περίοδος για εμάς αρχίζει στις 15 Δεκεμβρίου και διαρκεί έως 30 Μαρτίου. Η ελάχιστη αποδεκτή σεζόν αριθμεί τουλάχιστον 100 ημέρες πλήρους λειτουργίας, για να πούμε ότι κάνουμε απόσβεση των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης. Για να δουλέψουμε όμως στους επιθυμητούς ρυθμούς, απαιτούνται τουλάχιστον 60 πόντοι χιόνι, αλλιώς η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους χιονοδρόμους».


Κάθε χρόνο πάνω από 15.000 κάρτες κόβονται στο Χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά αυτό εξαρτάται και από τη χιονόπτωση. «Κάθε κάρτα που κόβεται, υπολογίζεται ως δύο επισκέπτες, καθώς δεν κάνουν όλοι σκι, άλλοι κάνουν τη βόλτα τους, άλλοι πίνουν καφέ. Υπολογίζουμε πως κάθε επισκέπτης του χιονοδρομικού αφήνει περίπου 100 ευρώ στον τόπο μας.


Οι πελάτες μας έρχονται κυρίως από την Αθήνα, το Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και τις γύρω περιοχές της Θεσσαλίας. Εμείς έχουμε φροντίσει να προσφέρουμε την ετήσια κάρτα στην τιμή των 150 ευρώ και στα 120 ευρώ, όταν πρόκειται για δύο άτομα, τη στιγμή που η ημερήσια κοστίζει 15 ευρώ. Θεωρούμε ότι είναι μια καλή τιμή, για όσους αγαπούν το βουνό.


Το θέμα είναι να χιονίσει κιόλας», τονίζει η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου «Κενταύρων Όρος» και καταλήγει: «Τα χιονοδρομικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη δεν είναι κερδοφόρα. Επειδή όμως αποτελούν τον βασικό άξονα ανάπτυξης της τοπικής αγοράς, αν δεν κινηθούν, το πρόβλημα μεταφέρεται σε όλη τη γύρω περιοχή».


ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου