ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

«Αναθεώρηση και Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) των εδαφών των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς & Ιωλκού

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα του πρώην Δήμου Πορταριάς ανοικτή για το κοινό παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης για την «Αναθεώρηση και Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου» και συγκεκριμένα του τμήματος της που αφορά στο σύνολο των εδαφών των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς & Ιωλκού.
Σκοπός της παρουσίασης αυτής, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Νίκου Μόσχου, ήταν η πληρέστερη ενημέρωση όλων των κατοίκων, των αρμοδίων και εμπλεκόμενων φορέων των εν λόγω περιοχών (δημόσιων & ιδιωτικών) αναφορικά με το ΓΠΣ προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και τυχόν παρατηρήσεις τους.

Στην ανοικτή αυτή συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού & Μακρινίτσας, κ Γ. Γκουντέλιας, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πορταριάς, Κατωχωρίου & Άνω Βόλου, κ. Δ. Βλαχούτσος, κ. Αθ. Ζγουρουμάλλης και κ. Π. Παπανδρέου και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Σταγιατών κ. Δημ. Ματής. Επίσης, στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Βόλου κ. Η. Ξηρακιάς και Α. Δουλόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ιωλκού κ. Πάρις Μουτσινάς, τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι των περιοχών των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς & Ιωλκού.

Μετά το καλωσόρισμα του Αντιδημάρχου κ. Γκουντέλια και μια σύντομη εισαγωγή του Αντιδημάρχου κ. Μόσχου, έγινε η αναλυτική παρουσίαση της μελέτης από τον Διευθυντή του Σχεδίου Πόλεως κ. Πολυμενίδη.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Γκουντέλια σχετικά με τις αποφάσεις των πρώην Δημοτικών Συμβούλιων Πορταριάς & Ιωλκού. Ιδιαίτερα ο κ. Γκουντέλιας αναφέρθηκε στις προτάσεις των συμβουλίων της πρώτης φάσης της δημόσιας διαβούλευσης, επισημαίνοντας τα κύρια σημεία τους, τονίζοντας την τότε και σημερινή απουσία των μελετητών.

Συγκεκριμένα, διατύπωσε την ανάγκη για μικρή επέκταση του σχεδίου σε κάθε οικισμό, προκειμένου να είναι δυνατή η πολεοδόμηση με χωροθέτηση νέων, αναγκαίων, κοινόχρηστων ή κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Επίσης αναφέρθηκε σε ζητήματα που εκκρεμούν σχετικά με την προτεινόμενη Μελέτη ΓΠΣ και αφορούν τις περιοχές της υπευθυνότητας του, όπως:
  • Η μη πολεοδόμηση της ζώνης (3β) βόρεια του Περιφερειακού στα διοικητικά όρια της Άλλης Μεριάς
  • Η μη ένταξη των δομημένων και απογεγραμμένων οικισμών του «Καραγάτς» Ιωλκού και της «Γορίτσας» Άλλης Μεριάς και της περιοχής «Αμπελάκια» του πρώην Δήμου Ιωλκού για την οποία δεν είχε διατυπωθεί με σαφήνεια οι προτάσεις των μελετητών.
  • Την απουσία κάθε σχεδιασμού στην περιοχή του «Σωρού» όπου υπάρχουν προτάσεις των πρώην Δημοτικών Σ/λιων για χωροθέτηση Αστεροσκοπείου και Βοτανικού Κήπου.
  • το σχεδιασμό της περιοχής γύρω από το γήπεδο στη θέση «Ανωμαλιά»
  • το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ στην περιοχή των ορίων του πρώην Δήμου Ιωλκού με την Αγία Παρασκευή που ήταν κατά κοινή ομολογία ανέφικτη και περιβαλλοντικά απαράδεκτη
  • τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου στο Κατωχώρι και την απόφαση του ΔΣ Πορταριάς για μικρή επέκταση του οικισμού Κατηχωρίου προς τα κάτω (εθνικός δρόμος- δρόμος κάτω συνοικίας).
  • την πρόταση για προστασία της πηγής των Σταγιατών και των άλλων πηγών
  • την ανάπλαση παραλιακού μετώπου στην Γορίτσα
  • την ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών με την προστασία μονοπατιών όπως αυτών των Κενταύρων και του Ιάσονα
  • την οδική παράκαμψη όλων των οικισμών του Κεντρικού Πηλίου σύμφωνα με αναγνωριστική μελέτη της ΝΑΜ
  • τη ρύθμιση για ανισόπεδους κόμβους στις οδούς Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού) - Κύπρου
  • τον καθορισμό ενδεικτικής θέσης για την αφετηρία του τελεφερίκ σε οικόπεδο του πρώην Δήμου Πορταριάς κοντά στον Περιφερειακό.
Στη συνέχεια, αφού τον λόγο έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και το κοινό, προτάθηκε η παράταση της προθεσμίας των δύο μηνών για διαβούλευση με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την υποβολή και νέων προτάσεων αφού κατά κοινή ομολογία το θέμα αυτό της αναθεώρησης & επέκτασης του ΓΠΣ είναι μεγίστης σημασίας.
Αφού δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις από τους αρμοδίους αποφασίστηκε από κοινού να συνεχιστεί η δημόσια αυτή διαβούλευση αφού πρώτα ενημερωθούν και τα τοπικά συμβούλια. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων ζήτησαν από τους μελετητές να οργανωθούν νέες συναντήσεις σε κάθε τοπική κοινότητα ξεχωριστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που ακολούθησε οι εισηγητές επισήμαναν ότι οι νέες προτάσεις για το ΓΠΣ αφορούν και στις περιοχές που αν και περιλαμβάνονταν στα διοικητικά όρια των οικισμών βρίσκονταν εκτός του προηγούμενου ΓΠΣ (όπως οι περιοχές της Πορταριάς, του Κατωχωρίου & Σταγιατών).
Το σημείο στο οποίο δόθηκε μεγάλη έμφαση και προβλημάτισε τόσο τους εισηγητές, όσο και τους παρευρισκόμενους, ήταν η πρόταση των μελετητών σχετικά με την αρτιότητα των ιδιοκτησιών με την αύξηση των στρεμμάτων από 4 σε 8, ενώ για την κατασκευή ξενοδοχείων η αρτιότητα παραμένει στα 4 στρέμματα.
Οι αντιδράσεις των παρευρισκόμενων πρόκειται να κατατεθούν με τις προτάσεις που θα υποβάλουν τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου